Ziemniaczana przystawka bez glutenu
Ziemniaczane łódeczko, bo o nich mowa to jedna z najszybszych i jakże wykwintnych przystawek. Idealnie nadaje się jako wstęp do sowitego obiadu bądź jako jedno z dań na uroczystym stole. Z powodzeniem możemy nimi częstować grono przyjaciół w trakcie imprezy urodzinowej jak i wymagających członków rodziny podczas świąt.
Przystawka tego rodzaju jest nie tylko smaczna, ale i szybka w przygotowaniu. Co więcej, możemy przyrządzić ją z łatwo dostępnych i tanich produktów a zawartość łódeczek ograniczana jest tylko naszą wyobraźnią… no i produktami, które zawierają gluten.
Dzisiaj przedstawiam wam ziemniaczaną przystawkę, która glutenu nie posiada, można więc zajadać się nimi bez zbędnych wyrzutów sumienia i ryzyka utraty zdrowia.
Do przyrządzenia tego dania potrzebne nam będą ziemniaki w ilości około 15 sztuk. Do tego oliwa z oliwek, sól, pieprz i odrobina czosnku. Oczywiście możemy w tej kwestii zaszaleć i w zależności od preferencji smakowych świetnie sprawdzi się też oregano, bazylia czy tymianek.
Jako dodatków możemy użyć pomidorków koktajlowych, żółty ser czy jajko. W ogóle ładnie przycięte skorupki jaj bądź białko ugotowane na twardo z powodzeniem zastąpią nam łódkę z ziemniaka – w takiej wersji również próbowałam i też smakowały nieziemsko.
Wracając do przepisu na łódeczki z ziemniaków – trzeba nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. W międzyczasie trzeba dokładnie umyć ziemniaki i przekroić je na pół. Oblane oliwą i oprószone przyprawami należ piec przez około 30 minut, do momentu zarumienienia.
Kiedy ziemniaki wyjmiemy już z pieca należy wbić w ich środek wykałaczkę a na nią nabić nieco natki pietruszki oraz trójkącik wykonany z papryki. Na wierzch ziemniaka ułożyć pokrojone pomidorki i starty ser.
Ziemniaczane łódeczki są gotowe do spożycia. Smacznego!