Serowe pączki
Na serowe pączki miałam ochotę od dawna. Nie myślałam jednak, że w tak prosty sposób można je przyrządzić. Co więcej, pączki z dodatkiem twarogu, które dzisiaj wam proponuję są oczywiście pozbawione glutenu. Miłośnicy słodkości, którzy nie mogą spożywać glutenu powinni by więc zachwyceni.Do przyrządzenia pączków niezbędna będzie mąka kukurydziana (100 gramów), mąka jaglana (50 gramów), mąka ryżowa (50 gramów) i skrobia ziemniaczana (50 gramów). Do tego 300 gramów białego sera, 3 jaja, 85 gramów cukru i szczypta soli, 2 łyżeczki cukru waniliowego, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, olej rzepakowy do smażenia i cukier puder do posypania.
Twaróg należy rozdrobnić widelcem bądź zmiksować na gładką masę (osobiście nawet lubię, kiedy w pączkach wyczuwalne są jego grudki). Do sera należy dodać wszystkie wymienione składniki oprócz oleju i cukru pudru. Całość porządnie wymieszać a z ciasta uformować niewielkie kuleczki – jeśli ciasto jest nazbyt klejące możemy zwilżyć dłonie małą ilością wody.
Tak uformowane kuleczki smażymy w litrze rozgrzanego w garnku oleju do czasu aż nabiorą brązowego koloru. Na koniec wystarczy je posypać obficie cukrem pudrem. Pączki smakują doskonale zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu i chociaż uznaje się, że ciasta nie powinno się jeść na ciepło to w moim domu rzadko kiedy doczekują one wystygnięcia.
Przypominają mi się czasy mojego dzieciństwa z lat 80 tych. Porozmawiam z żoną żeby mi zrobiła to cudo. Jeszcze raz dzięki za przepis 😀
W sklepach trudno trafić na porządne pączki z serem. Pozostaje tylko zrobić samemu 🙁
Misiek daj znać jak zrobicie. Ciekawa jestem czy przepis jest ok. i wolę sama nie eksperymentować bo i tak na to czasu nie mam.
No jest w nich jakaś magia bo jak przeczytałam to odrazu mnie wzięło. Muszę namówić znajomych żeby zrobili.