Sałatka z kurczakiem na słodko
Sałatki są doskonałym urozmaiceniem każdego obiadu, ale mogą stanowić też sycącą przekąskę w ciągu dnia. Ich zaletą jest też fakt, że istnieje niezliczona wręcz ilość kombinacji, dzięki którym na talerzach lądują istne smakołyki.
Dzisiaj przedstawiam sałatkę z kurczakiem na słodko, czasem drób warto przełamać słodkim dodatkiem a w takiej wersji owoce pasują tu jak nigdzie indziej. Propozycja na sałatkę z pomarańczą i awokado wydaje mi się też idealna na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty zapychać się ciężkostrawnymi daniami.
Sam sposób wykonania tego dania nie jest niczym wyjątkowym. Można go z łatwością opisać w trzech etapach. Po pierwsze pokrój wszystkie składniki na drobne kawałki, po drugie wymieszaj i po trzecie nałóż na talerz. Tutaj wypada też wspomnieć o kurczaka, który należy uprzednio usmażyć, ale nie jest to chyba dla nikogo żadną niespodzianką.
Składniki, które będą nam potrzebne do sporządzenia sałatki nie są zbyt wyszukane i z łatwością znajdziemy je w przeciętnym supermarkecie. Przyda nam się oczywiście kurczak w ilości mniej więcej 150 gramów (ja wykorzystałam pierś z kurczaka), szczypta curry, dwa niewielkie pomarańcze, jedno dojrzałe awokado, średnio 3 łyżeczki żurawiny, pół opakowania roszponki bądź innej sałaty (roszponkę miałam akurat w lodówce, ale śmiem twierdzić, że świetnie nadawać się tu będzie też rucola albo mix sałat). Aby sałatka nie była zbyt sucha wystarczy też odrobina octu balsamicznego.
Jak już wspomniałam kurczaka należy usmażyć – pokrojone mięso na drobną kostkę uprzednio dobrze jest obsypać curry. Pomarańcze należy obrać i również pokroić w kostkę a awokado w cienkie paseczki. Roszponkę zaś należy dokładnie wymyć.
Całość trzeba dokładnie wymieszać, ale dobrze jest robić to delikatnie. Octem balsamicznym sałatkę polewamy na samym końcu bowiem właściwości octu szybko sprawią, że sałata nieestetycznie ściemnieje. To ważne szczególnie wtedy gdy sałatkę masz zamiar zaserwować swoim gościom.
I to chyba wszystko a teraz czas na degustację. Jestem pewna, że spora miska takiego posiłku dostarczy wam pełni zdrowia i energii na resztę dnia a jeśli będzie podana na kolację, nie musimy mieć wyrzutów sumienia w związku z niską kalorycznością tejże potrawy.
Zamiast octu może być sos winegret? Nie przepadam za octem a w winegret może być sok cytryny zamiast octu.