Ryż z prażonym jabłkiem
Posiłek stary jak świat, ale jakże lubiany przez wszystkich. Właściwie trudno go zaliczyć jednoznacznie do danej pory dnia i formy dania bowiem pasuje na sycące śniadanie, drugie danie obiadowe, słodki deser jak i kolację. Ryż z jabłkiem i śmietaną to hit biorąc pod uwagę gusta smakowe najmłodszych jak i dorosłych.
Od lat danie to świeci triumfy zresztą nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także łatwość przygotowania i koszty – składniki dostaniemy w każdym sklepie a ich cena nie jest wygórowana. Jedno jest pewne, potrawę tą można przyrządzić w mgnieniu oka i rzadko kiedy znajdą się osoby, które nią pogardzą. Jeśli podawana jest na ciepło stanie się wybornym obiadem natomiast na zimno będzie lekką, deserową przekąską.
Jakie składniki będą nam potrzebne do przyrządzenia ryżu z jabłkiem? Oczywiście ryż i to najlepiej jeśli zaopatrzymy się w minimum dwie torebki, do tego dodajmy dwa jabłka, śmietanę 18%, szczyptę cynamonu i łyżkę cukru.
Ryż należy ugotować do miękkości a w czasie jego gotowania można zająć się jabłkami. Te należy obrać i wydrążyć z nich pestki. Następnie pokroić na niewielkie kawałki i uprażyć do gładkiej masy w garnku. Do jabłkowej masy warto dodać cynamon i nieco cukru jeśli jabłka są kwaskowate.
Na talerzu przygotowane składniki nakładajmy warstwami. Na początek ryż, później jabłkowa masa a na koniec osłodzona cukrem śmietana. Całość można dodatkowo pospać jeszcze szczyptą cynamonu.
I to tyle, danie gotowe i można zabierać się do jedzenia. Dorośli jedzą widelcem, ale nie widzę przeszkód, by „pałaszować” łyżką. Jak kto lubi. A mi nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć smacznego.