Przepisy

Chińskie danie bez glutenu

Dzisiaj przedstawiam przepis na iście obiadowe dane w azjatyckim wydaniu. To ryż z warzywami po chińsku, potrawa uwielbiana niemal przez każdego a dodatkowo energetyczna i sycąca, ale jednak nie dostarczająca ogromu kalorii. Z powodzeniem może zajadać się nią każdy, zarówno osoby uczulone na gluten jak i te, które nie mają przeciwwskazań co do jego spożywania. Dzięki temu jest to doskonały obiad dla całej rodziny, małych jak i dorosłych domowników.Warto również podkreślić, że obiad tego rodzaju nie wymaga wielkiego przygotowania ani wyszukanych składników. W powodzeniem przygotujemy go szybko i w prosty sposób nie posiadając wielkiego talentu kulinarnego. To też dobra informacja dla wszystkich, którzy nie lubią „sterczeć przy garach”. Potrawę przygotujemy szybko a tym samym zyskujemy dodatkowy czas na milsze atrakcje dnia. Dodatkowym atutem jest też fakt, iż to orientalne dane jest bardzo aromatyczne także wzmaga apetyt – od razu przygotujcie większe porcje, bo dokładki będą gwarantowane.

Do przygotowanie tego chińskiego obiadu potrzebna nam będzie duża pierś z kurczaka, cebula, 3 marchwie, puszka pomidorów w puszce (krojone bądź w całości), pudełko pieczarek, czerwona papryka, puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka ananasa, dowolne kiełki roślin (najlepiej fasoli mung), ryż oraz aromatyczne przyprawy, w tym czosnek, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry, chili, imbir, ocet winny i bezglutenowy sos sojowy. Przyda się też odrobina bezglutenowej mąki kukurydzianej.

Pierś z kurczaka należy podsmażyć a do mięsa dodać wszystkie wymienione potrawy. Następnie dodać cebulę pokrojoną w krążki, czosnek, pokrojoną wcześniej w słupki marchew, kukurydzę z puszki, pieczarki, groszek, pokrojoną w paski paprykę, pokrojonego w małą kostkę ananasa a na koniec pomidory z puszki – ja preferuję te już pokrojone.

Całość dusimy na sporym ogniu i po około 5 minutach odlewamy powstałą wodę. Zamiast niej dodajemy odrobinę sosu sojowego i octu winnego, na końcu też zawsze dodatkowo doprawiam potrawę szczyptą curry, soli i pieprzu.

Tak przyrządzoną chińską potrawkę podaję na ugotowanym wcześniej ryżu. Na samym wierzchu posypuję kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *