Bezglutenowy tort czekoladowy
Dzisiaj coś dla łasuchów. Przedstawiam bezglutenowy tor czekoladowy z dużą dozą smaku śmietankowego, który nadaje się idealnie na przyjęcie dla urodzinowych gości jak i na deser w czasie rodzinnego weekendu. Sama przyrządzam go nie tylko z okazji wielkiej uroczystości, ale nierzadko też od tak, kiedy mamy zwyczajnie ochotę na odrobinę słodkości. I chociaż przyznaję, że jego przygotowanie może zająć nieco czasu to warto się trochę natrudzić, by potem delektować się wybornym smakiem bezglutenowego tortu.Przyrządzenie tortu możemy podzielić na cztery odrębne etapy. Po pierwsze musimy zrobić biszkopt, po drugie będzie nam potrzebny poncz do nasączenia, kolejno musimy zrobić krem do toru a na końcu polewę czekoladową.
Biszkopt będzie kakaowy a do jego przyrządzenia musimy przygotować 6 jajek, 70 gramów mąki bezglutenowej (najlepiej mix), 50 gramów mąki ziemniaczanej, 150 gramów białego cukru oraz 4 łyżki kakao i tutaj koniecznie należy nabyć to bezglutenowe – pamiętajmy też, że kakao jest groźnym alergenem.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu puszystego biszkoptu będzie oddzielenie białek od żółtek jaj – białka od razu należy ubić na sztywną masę. Kolejno należy dodać cukier i żółtka a później zmieszaną mąkę z kakao. Tak powstałe ciasto należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto trzeba odstawić do całkowitego ostygnięcia co najmniej na kilkanaście godzin i dopiero później podzielić je na trzy części (blaty).
Najtrudniejszą część mamy już za sobą, teraz pozostają same przyjemności. Przygotujmy poncz mieszając 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii z gorącą, przegotowaną wodą. Do smaku można dodać też nieco rozpuszczonej uprzednio kawy. Poncz do nasączenia gotowy.
Teraz zabierzmy się za krem. W celu jego przyrządzenia potrzebny nam będzie serek mascarpone w ilości 250 gramów, 120 ml śmietany kremówki oraz 4 łyżki cukru pudru. Kremówkę należy dokładnie ubić na sztywną masę a następnie dodać serek i cukier puder. Na koniec całość jeszcze raz porządnie ubić.
Najłatwiej jest przyrządzić polewę czekoladową. Gorzką czekoladę należy połamać na drobne kawałki i razem z odrobiną kremówki rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę trzeba jednak szybko przełożyć do rękawa cukierniczego.
Przyszedł czas na tworzenie tortu. pierwszym etapem jest nasączenie pierwszego blatu ponczem i nałożeniem na niego masy. Kolejno układamy drugi blat – również go nasączamy i nakładamy masę. Ostatnim etapem jest trzeci blat, też nasączony ponczem. Wierzchnią część ostatniego blatu należy obficie oblać rozpuszczoną czekoladą. Całość można wsadzić do lodówki na godzinę a po tym czasie nie pozostaje już nic innego jak tylko rozkoszować się jego smakiem.
Smacznego!
Bardzo lubię torty czekoladowe. A jak są bezglutenowe to już w ogóle super…!