Bezglutenowe chili con carne
Bardzo często szukamy przepisów na dnia obiadowe, które będą nie tylko zdrowe i smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Biorąc pod uwagę potrawy bezglutenowe mamy z tym jeszcze większy problem. Moja propozycja na dzisiaj to Chilli con carne, które nie tylko wymienicie smakuje, ale robi się je błyskawicznie i co więcej, z powodzeniem można zrobić większą porcję i zamrozić na okres około 6 miesięcy.Chilli con carne to potrawa meksykańska. Zawiera mnóstwo cennych wartości i minerałów. Ryż, warzywa i ten charakterystyczny, nie co ostry smak sprawia, że danie to zdobyło uznanie niemal na całym świecie. Co ważne, potrawę tego rodzaju mogą spokojnie spożywać osoby uczulone na gluten bowiem nie znajdziecie tutaj ani grama tego szkodliwego składnika.
Do przyrządzenia obiadu potrzebne nam będzie 40 dkg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej, ale z powodzeniem może być także drobiowe), czerwona papryka, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka krojonych pomidorów, cebula, 3 ząbki czosnku oraz przyprawy – osobiście dodaję nieco soli i pieprzu oraz oczywiście szczyptę ostrej, czerwonej papryki i zioła prowansalskie.
Pierwszym etapem powstawania pysznego obiadu jest usmażenie mięsa mielonego na rozgrzanej patelni. Kolejno należy dodać do niego pokrojoną drobno cebulę, paprykę oraz rozgnieciony czosnek. Sama na tym etapie dodaje również wspomnianą mieszankę przypraw. Po kilku minutach należy dołączyć do całości pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i jeszcze raz doprawić do smaku.
Tak przygotowane danie podajemy kładąc kilka łyżek mięsa na ugotowanym ryżu. Dodam jeszcze, że całość można posypać odrobiną posiekanej drobniutko natki.