Przepisy

Bezglutenowe burgery

Szał na burgery trwa w Polsce nieprzerwanie już od kilku sezonów. Idąc tym nurtem dzisiaj i ja przedstawię wam prosty przepis na burgery bez glutenu, gdzie soczysty kotlet będzie z indyka z dodatkiem ugotowanych ziemniaków a bułki całkowicie zdrowe, z dodatkiem sody. Przyznaję bez bicia, że burgery w takim wydaniu zdobywają rzesze fanów wśród mojej rodziny i znajomych a teraz naszedł czas, by podzielić się nim z wami.

Burgery są całkowicie bezglutenowe, samodzielnie przyrządzamy, bułkę, kotlet, wszystkie dodatki oraz sos. Wszystkie składniki można zdobyć w dobrych supermarketach i nie uszczuplą one zbytnio naszych portfeli. Co więcej, raz kupione będą nadawać się do kilkukrotnego użytku także tym bardziej jest to dobra wiadomość dla wszystkich oszczędnych.

Zacznijmy od bułek. Te przyrządzimy z 20 dkg miksu mąki (ja użyłam maki chlebowej), 10 dkg mąki ryżowej i 10 dkg mąki z ciecierzycy chociaż w tym przypadku możemy stosować ją wymiennie na przykład mąką orzechową czy sorgo. Do bułek potrzebna będzie nam też soda w ilości 1,5 łyżeczki i sól w ilości 1 łyżeczki. Przygotujmy też 1,5 szklanki wody z łyżeczką octu jabłkowego. Potrzebne będzie też jajko a dla chętnych łyżka pestek słonecznika.

Mąkę należy przesiać i wymieszać oraz dodać do niej wodę z octem i jajko oraz sodę. Całość ugnieść na gładka masę i uformować 6 kształtnych bułeczek. Na ich wierzchu warto zrobić nacięcie i wsypać tam pestki słonecznika. Bułki piec najpierw przez 0 minut w temperaturze 220 stopni a następnie kolejnych 20 minut w temperaturze 180 stopni. Bułki są gotowe, odczekaj tylko aż wystygną.

Zabierzmy się teraz do przygotowania bezglutenowego kotleta, bez jajka i bułki tartej za to z dodatkiem ziemniaków. Niezbędne będzie około 0,5 kg polędwicy z indyka, cebula, czosnek, 4 ziemniaki, łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz oraz siemię lniane.

Ziemniaki należy ugotować i dokładnie rozgnieść a mięso zmielić. Cebulę natomiast drobniutko posiekać i usmażyć z czosnkiem. Całość wymieszać i dodać przyprawy, uformowane kotlety obtoczyć zaś siemieniem lnianym. Tak przygotowane kotlety należy usmażyć na oleju rzepakowym.

Teraz pozostaje nam już tylko przygotować sos. Ja polecam ten z topinamburu. Topinambur należy pokroić na niewielkie paseczki i gotować przez 5 minut. Kiedy będzie miękki należy rozgnieść go widelcem na gładką masy. Do niej dodajemy sól, pieprz, łyżkę zmielonego cząbru i łyżkę oliwy z oliwek z dodatkiem maślanki. Tak przygotowanym sosem będziemy smarować bułki.

Pomiędzy dwa kawałki bezglutenowej bułki należy umieścić usmażony uprzednio kotlet. Jako dodatki można włożyć do burgera sałatę i czerwoną cebulę. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *