Przepisy

Bezglutenowa pizza

Pizzę lubi chyba każdy i nie ulega to żadnej wątpliwości. Bez problemu możemy od teraz przyrządzić ją w domu, tylko z naturalnych składników i będzie ona nie tylko zdrowa, ale również całkowicie bezglutenowa. Przy okazji zdradzę wam kilka sekretów dotyczących jej podstawowych składników.O przyrządzenia bezglutenowej pizzy niezbędna nam będzie mąka chlebowa w ilości 150 gramów. Z powodzeniem zamiast niej można użyć również miksu po 75 gramów mąki ryżowej oraz kukurydzianej. Oprócz mąki niezbędne będzie 160 ml mleka – można użyć tego krowiego, sojowego albo ryżowego, robiłam też pizzę, gdzie zamiast mleka użyłam przegotowanej wody i wyszła równie smaczna. Do ciasta użyjemy jeszcze jedno jajko, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę granulowanego czosnku. Dla wzbogacenia smaku można też dodać pół łyżeczki zmielonej bazylii (najlepiej w postaci suszonej).

Mąkę należy zmieszać z przyprawami i stopniowo dodawać do niej mleko bądź wodę a na końcu dodać jajko. Całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk to warto je zwilżyć wodą i o jakiś czas podsypywać mąką kukurydzianą. Kiedy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione należy uformować z niego placek i piec go przez 12 minut w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie należy wyjąć spód pizzy, by dodać na niego sos pomidorowy oraz dodatki.

Sos pomidorowy przygotujemy w prosty sposób. Wystarczy zblendować pomidory, dodać do nich odrobine oliwy z oliwek, suszone oregano, pieprz oraz sól. Jeśli nie posiadamy dobrej jakości pomidorów bądź jest pora zimowa lepiej użyć pomidorową passatę, która będzie znacznie bardziej bogata w smaku. Jeśli jednak decydujemy się na tradycyjną postać pomidorów przed nałożeniem powstałego z nich sosu na spód pizzy warto go nieco podgotować – im dłużej, tym zdrowiej bowiem gotujące się pomidory wydzielają korzystny dla naszego zdrowia likopen.

Tak przygotowany sos należy nałożyć na ówcześnie upieczony spód pizzy a na wierzch ułożyć plastry mozzarelli i kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych. Całość piec przez kolejnych 12 minut a po wyjęciu z piekarnika pizzę warto obsypać obficie oregano, bazylią oraz grubo zmieloną solą. Miłośnicy rucoli mogą dodać na wierzch również jej solidna garść.

Tak przygotowana pizza nasyci z całą pewnością dwie dorosłe osoby. Jest daniem na idealny obiad bądź solidną kolację we dwoje.

Jeden komentarz do “Bezglutenowa pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *